20. 4. 2014

RECENZE | Kniha nevhodná do nocí. Tichá hrůza.

Share it Please
Ahoj,dnes bych vám ráda představila (těm z vás, kteří toto ještě nečetli) velmi významnou knihu (aspoň podle mě), která ležela v tom nejposlednějším regálu z posledních v knihovně. Jmenuje se Tichá hrůza a její obsah je ze všech koutů amerického a anglického "světa". Ten nejlepší výběr hororových povídek, jaký můžete najít.
Tichá hrůza je kniha, která obsahuje angloamerické povídky z dob od 40. do 60. let dvacátého století. Všechny povídky přeložil a uspořádal pan Tomáš Korbař. Někomu se může slovo "hrůza" v názvu zdát trošku nadsazené, ale zkuste si představit tehdejší dobu, kdy se lidé s hororem ještě seznamovali. Ale já osobně při čtení pociťovala jemné mrazení v zádech, některé z nich jsou totiž opravdu hodně povedené.

Povídky jsou na mnohá témata. Nadpřirozeno (toto téma tvoří většinu povídek), záhady, přírodní "výkyvy" a další.

Dle mého názoru je nejpovedenější povídkou Plášť, v níž chce chlapec na oslavě Halloweenu vypadat ze všech nejlépe a samozřejmě jako skutečné strašidlo. V obchodě s maskami, který nedlouho po chlapcově návštěvě vyhoří, mu tajemný prodavač dá plášť, tvrdíc o něm, že je to skutečný plášť upíra. Chlapec nadšeně plášť vezme, a po jeho oblečení se skutečně upírem stává. Pociťuje potřebu krve, zabíjení, dokonce se upírovi hodně podobá. Na oslavě, kam nakonec takto dorazí, potká krásnou dívku v převleku anděla. Netuší ale, že též navštívila tajemný obchod s maskami, a jakmile se ocitnou sami, nečekaný konec na sebe nedá dlouho čekat. Robert Bloch je mistrem svého spisovatelského umu.

Další povedenou povídkou jsou Ptáci. A nemýlíte se, pokud právě teď myslíte na slavný snímek Alfreda Hitchocka. Právě tato povídka se stala jakousi kostrou a modelem tohoto filmu. Myslím, že není nutno vysvětlovat, jak to vypadá, když se chování poletujícího ptactva vymkne z rukou.

Abych pravdu řekla, nejvíce ohromena a zároveň lehce rozčílená jsem byla u povídky Specialita šéfkuchaře. Tato povídka vypráví o dění v jedné malé zapadlé restauraci, kam chodí jen vybraná společnost, která navíc musí držet vše, co se děje v restauraci, v tajnosti. Proč je specialita jen jednou do měsíce? Proč se návštěvníci restaurace stávají na jídle tak závislí? Co je vlastně tou specialitou? Odpovědi na tyto otázky dostanete právě po přečtení této povídky. A jelikož to mělo takový "konec nekonec", byla jsem značně rozladěná. Povídka z pera Stanleyho Ellina je vynikajícím příkladem napětí a schopností pohltit čtenáře. Doslova.

Naproti tomu Carter Dickson a jeho Muž s kožešinovým límcem je naprostým diamantem mezi hororovými příběhy. Místy je tento příběh až sugestivně strašidelný. Kdo sleduje muže až k němu domů, aby ho zabil? Proč muž, který je na plavbě lodí, čte v novinách článek o vlastní smrti?

Povídka Drzoun od E.C. Tubba naproti tomu ukazuje velice podařeným způsobem situaci upírů, vlkodlaků, ghůlů a dalších monster po výbuchu atomové bomby. Dosud ukrytí vylézají a shánějí potravu. Lidé jsou prozatím ukryti v podzemí. Jak do té doby přežijí? Závěr celé povídky je neuvěřitelný, a někomu přijde možná neférový, ale pro přežití je kdokoliv schopen udělat cokoliv.

V knize najdete spoustu dalších povídek od různých autorů amerických či anglických, stačí si jen vybrat. A každá z nich má své kouzlo. Někdy i doslova.


* * * * * * *

Musím říct, že kniha Tichá hrůza překonala má očekávání. Pan Korbař odvedl navíc skvělou práci při uspořádávání. Povídky jsou totiž seřazeny tak, aby čtenář nečetl tři hororové povídky za sebou, kde se to hemží nadpřirozenem a strachem, ale aby se dostal i do jakéhosi odlehčení v podobě nevyřešené záhady, kde ale prvky hororu nejsou až tak patrné, a čtenář si tak na chvíli může oddechnout. Není to sice žádné Paranormal Activity, ale neznám lepší "hromádku" těch nejlepších děl z původního tématu hororu, ze kterého se čerpá i dnes, než je tato kniha.

Knihu si opravdu přečtěte, čte se rychle, povídky jsou různorodé, a přesto tématy tak podobné. Místy se nebudete moct odtrhnout, jindy méně, ale nudit vás rozhodně nebude. Doporučuji každému návštěvníkovi knihovny.

* * * * * * *

Nakladatelství: Mladá Fronta


1 komentář:

  1. Tak tohle by bylo něco přesně pro mě! :) Horovové povídky totiž zbožňuji a Ptáci je jeden z mých oblíbených filmů. Mimochodem-moc pěkně napsaná recenze, dokážeš příjemně naladit, ale zároveň neprozradit příliš, má to hlavu a patu :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *