4. 6. 2014

Michael Stone a jeho největší zlo.

Share it Please
Zdravím vás,
víkend se blíží nezvratným tempem, já se v klídku učím na přijímačky z andragogiky (slovo klídek berte prosím s nadhledem), a zároveň pomaličku nervózním kvůli sobotnímu maturitnímu plesu. Já totiž, jak je u mě zvykem, vím, že se něco pokazí. Vždycky tomu tak bylo. Ale toto není námětem psaní mého článku.
Protože mám teď po maturitě mnohem více času, ale zároveň můj mozek nedokáže nic nedělat, potřebuje vstřebávat nějaké zajímavé informace, sleduji neustále (a stále častěji) dokumenty. Ty válečné jsem vzdala, v dějepisu mi to stačilo, zato ty o přírodě či jiných tématech mě vtáhly k sobě do dějiště. A zrovna dnes jsem sledovala nový dokument na Prima Zoom, pod názvem Největší zlo, kde jsou nám představeny ty nejhrůznější zločiny lidí, kteří vypadají jako my. Normálně a nevinně.


Doktor Stone
V dokumentu hraje hlavní roli dvaadvacetistupňová škála, kterou vynalezl forenzní psychiatr Michael Stone. Ukazuje nám, jak moc těžkých zločinů jsou vrahové, které Stone zkoumá, schopni. Přičemž se zvyšujícím se číslem se zvyšuje také brutalita a hrůznost těchto činů.

V dílu, který jsem viděla dnes já, šlo o zločiny páchané partnery. Muž a žena. Pojí je láska, ale zároveň je vždy jeden z partnerů (vždy muž) ten, který ovládá svou partnerku, budí v ní pocit méněcennosti, a následně ji navádí ke spolupachatelství v jeho úchylných a velice sadistických představách, které uskutečňuje. Ať už jde o děti, ženy či muže.

Vědci, nebo spíše doktoři, kteří v dokumentu také vystupovali, vyslýchali mladé a čerstvě zamilované páry, aby zjistili, co se se zamilovaným mozkem děje. Závěr byl takový, že se mozek chová jako po nadrogování. Otupělé smysly, partneři jsou schopni udělat cokoliv kvůli svému protějšku. I zabít.


Co mě ale přivádí k zamyšlení je to, jak fascinující a zároveň děsivá je představa, kdy egocentrický muž s touhou po moci a uspokojení z autority, dokáže léta uchovávat svou představu od únosu, přes mučení až po zabití. A protože své představy nechce sdílet sám, najde si partnerku. Jakmile si ji najde, zpracovává ji. Pomalu. Několik měsíců. Ujišťuje ji, že on je pro ni ten pravý, ten, pro kterého má udělat cokoliv. Přesvědčuje ji o její ošklivosti, méněcennosti a podřízenosti. Ona uvěří. A když se dozví o jeho představě, kterou ji sám muž podrobně vylíčí, znervózní. To je vše.


Čím vyšší, tím hrůznější.

Je zvláštní, jak mozek reaguje na krizovou situaci, když se stane náhle, bez předešlého psychického "oblbování" jiným, než když přijde právě po dlouhodobé manipulací. Při náhlé krizové situaci mozek vypne. To je důvod rčení "strachy zůstal přimrazený k zemi". Malé tělísko v našem mozku je zodpovědné za tento proces, kdy nejsme schopni se pohnout. Všechny ženy, které byly svým partnerem manipulovány, znervózněly, a všechny představy jejich protějšku braly jako samozřejmost, jako jejich součást.

Jak může láska (možná ta domnělá), takto ovlivnit chování lidí? Všechny páry, které se podrobily testu ohledně stavu zamilovaného mozku, musely odpovědět na otázku doktorky: "Zemřel/a byste pro něj/ni?" Vždy bylo odpovědí ano. Je zvláštní, jak většina lidí z mého okolí tyto kladné odpovědi odsuzuje, tvrdíc, že kdyby opravdu došlo k ohrožení na životě, tak by partner neudělal pro druhého nic. Já se na to dívám pragmaticky, a z tohoto hlediska se dá i takto uvažovat. Protože v pudech máme dáno, že při nebezpečí máme ochránit především sebe, ne druhé. Jenže zároveň člověk, na kterém nám záleží, může být podnětem k záchraně jeho života. Na toto se dá dívat z různých úhlů pohledu.

A proto se vás ptám na váš názor. Myslíte, že kvůli lásce k druhému člověku, byste byli schopni udělat úplně cokoliv?

5 komentářů:

  1. Dokumenty o přírodě mám taky ráda.Taky se mi líbí dokumenty o různých polárních expedicích nebo vesmírných objektech,apod.Na dokument o zločincích bych se asi nedívala,nemám to ráda.A taky nechápu ženy,které sebou nechají manipulovat,nechají se týrat,ponižovat,nemají vlastní názor,atd.Zamyslela jsem se nad tvojí otázkou-láska k druhému člověku je jistě krásná věc,ale nic se nemá přehánět.Záleží o koho a o co by se jednalo,ale cokoliv bych rozhodně neudělala.

    OdpovědětVymazat
  2. Melissa: Děkuji Ti za názor. :) Upřímně, jsem empatický člověk (až moc). Takže po shlédnutí takovýchto dokumentů a situací, ve kterých se lidé nachází, jenom proto, že někdo má rád moc, jsem akorát rozčílená. Ale zase obdivuju ty specialisty, kteří se takovýmito lidmi zabývají, protože to, s čím musí přijít do kontaktu, bych já nevydržela. Nehledě na to, že jedna z partnerek, která sedí aktuálně šestatřicátým rokem ve vězení, byla při výslechu doktorem naprosto klidná. Bylo vidět, že její partner ji velmi psychicky snížil. Divil se tomu i samotný doktor Stone,

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj budoucí právničko :-)
    Děkuji za návštěvu (a komentář) v Kafekoutku.
    PrimaZOOM je můj oblíbený kanál (televizní), Hlavně rád koukám na přírodu, zvířátka nebo třeba vesmír. Ale prakticky se tam dá dívat na jakýkoli pořad. Jsem za tuhle televizi hrozně rád.
    Teď k té otázce - úplně cokoli asi ne. Například ublížit jinému člověku. Asi by záleželo na nastálé situaci, jaký byl byl mezi námi zrovna vztah a na dalších okolnostech. Jinak teď nikoho nemám, tak se mi to těžko posuzuje.

    OdpovědětVymazat
  4. Vik: Děkuji Ti za komentář :). Já osobně už jiný televizní kanál než Prima Zoom nesleduji :). ...A souhlasím s Tebou v tom, že záleží na situaci, na vztahu dvou a dalších faktorech.

    OdpovědětVymazat
  5. Procházela jsem si zpětně tvé články a některé mě zaujaly :) Určitě se sem zase vrátím :) Držím palce u přijímaček a doufám, že ples dopadl dobře :))
    Promiň, pokud se TAGů neúčastníš, ale nominovala jsem tě na Blogger TAG u mě na blogu :) http://tisicezivotu.blogspot.cz/2014/06/blogger-tag.html

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *