25. 7. 2014

RECENZE | Evie Hunter: Rozkoše léta

Share it Please
Erotický román z pera Irské spisovatelky Evie Hunter, Rozkoše léta, pro mě předčil sérii Padesát odstínů. I přes podobu, kterou s touto trilogií román od Evie Hunter má, dokáže čtenář najít dobné, skoro smyslné rozdíly mezi těmito knihami. Hranice mezi erotickým či milostným románem a pornem je velmi tenká, nicméně Evie to dokázala jemně a elegantně setřít a uvést čtenáře do děje s lehkostí a následně s vášní.


 * * * * * *

Dvě autorky pod jedním jménem
Za pseudonymem Evie Hunterová se ve skutečnosti skrývají dvě autorky, Caroline McCallová a Eileen Gormleyová, které se seznámily na workshopu tvůrčího psaní v Dublinu roku 2010. Když obě autorky zjistily, že mají společnou vášeň v erotických příbězích, staly se z nich nejlepší kamarádky. Začátkem roku 2012 dostaly příležitost společně napsat sérii erotických novel pro amerického vydavatele. Když dokončily druhou, aniž by se vzájemně pozabíjely, rozhodly se jít do něčeho většího. Poté, co společně napsaly Rozkoše zimy, prohlásily: „Už nikdy víc… až do příště“.

Zdroj: databazeknih.cz, upraveno

Anotace v erotičnu
Na zadní straně přebalu knihy je krátká anotace, která nám ale ukáže jednoduše a bez obalu, o co v knize půjde.

Summer je bohatá, krásná a ve smrtelném nebezpečí. Její otec má mocné nepřátele, kteří se mu chtějí pomstít právě prostřednictvím jeho dcery. Dokud nebezpečí nepoleví, Summer potřebuje bodyguarda. Do její zlaté klece vstupuje bývalý ranger Flynn, kterému se představa, že má chránit rozmazlenou dcerku multimilionáře, vůbec nezamlouvá. Vzájemná nenávist se pomalu mění v nebezpečné jiskření. Když Summer Flynna už poněkolikáté neposlechne a ohrozí tím svou bezpečnost, muž ji „potrestá”… a nastává boj o dominanci, i když jejich srdce začínají toužit po příměří… 

Rozmazlená dědička s dominantním vojákem
Děj příběhu je zasazen do Londýnské rezidence bohatého Tima O´Sullivena a jeho rozmazlené dcerušky Summer. Jelikož otec odjíždí napravovat zpackané záležitosti kolem jeho firmy aerolinek, a Summer byla jednou vystavena přepadení, potřebuje pro ni najít bodyguarda. Po několika neúspěšných pokusech sehnat pro Summer dohled, přichází na scénu tajemný muž jménem Flynn Grant, pětatřicetiletý krasavec ze Skotska pracující coby voják v Afgánistánu na občasných misích, rád vyhazující do vzduchu svými oblíbenými výbušninami C4 a občasný ochránce dívek. Nezamlouvá se mu představa, že by měl dělat chůvu rozmazlenému spratkovi, nicméně vidina úctyhodných zaměstnaneckých odměn od jeho otce je lákavá, práci tedy přijímá. Zpočátku je mu Summer proti srsti, nelíbí se mu její chování, vystupování a panovačnost, později se však začnou věci měnit. Odveze ji na svou chalupu, kde s ní tráví celý jeden měsíc, ona odříznutá od kosmetiky, města, záře večírků a kamarádek či drahého oblečení, on, bodyguard, který bere svou práci vážně a hodlá Summer uštědřit lekci. Pobyt na chalupě změní všechno, včetně Summer, po návratu do Londýna však věci nabírají obrátky a Flynn musí vzít situaci do svých rukou.


Nejklasičtější scénář erotiky
V knize je kompozice děje podobná, neřkuli stejná, jako u všech ostatních erotických románů - submisivní něžná slečinka, která se setká s tajemným mužem toužícím po moci a dominanci. Ona zakusí taje BDSM, svazování, rozkoš bolestí, on jí všechno toto dopřává a užívá si to. Později po pár divoce prosouložených nocích si muž uvědomuje, že k ní něco cítí.

Něha ve slovíčkaření
Nejzákladnějším rozdílem mezi touto knihou a sérií Padesát odstínů je ve slovníku. Autorky používají jemnější slovník pro sexuální scény, nevypadá to nijak extrémně vulgárně, jako ve výše zmíněné sérii. Takhle to působilo mnohem uvolněněji a přirozeněji, než nadnesená sprostota v Padesáti odstínech. Navíc popis sexuálních scén působil mnohem přirozeněji, nenuceně. Čtenáře vtahoval do erotična postupně, nenásilně. Nicméně to nic nemění na tom, že většina naivních žen si posteskne při pohledu na svého muže, protože i v tomto románu je zakomponovaná představa ideálního chlapa s krásným tělem, smyslem pro humor a nevídanou empatii v sexu.

Co však obecně vytýkám těmto románům, je přehnaná vzrušivost hlavních aktérů. Aby se "Summer málem udělala, jakmile ji foukl na její chladem ztvrdlou bradavku", mi přijde hodně, hodně tvrdě nadsazené, a někdy to kazilo celkový dojem.

Když se ještě zmíním o ději, některé události v něm mi přišly zbytečné, protahovaly jej beze smyslu, ale zase to vyvážil kontrast s popisem povah a myšlenek hlavních protagonistů děje, což se mi líbilo. 

* * * * * *

Kniha se četla dobře, vlastně, výborně, lehce. Má ani ne 500 stran, kurýr mi ji přivezl včera a dnes už leží přečtená na mém stole, a to jsem nevěnovala čtení čas v noci. Jako odlehčení od těžší četby rozhodně doporučuji, a určitě na mě působí kniha lépe, než trilogie Padesát odstínů.


* * * * * *

Nakladatelství: Jota
ISBN: 978-80-7462-559-6
Copyright © 2013 by Evie Hunter

Za výtisk bych ráda poděkovala nakladatelství Martinus.


4 komentáře:

  1. tak to držím palce, ať si ho nějak parádně zařídíte:) jo o té knížce mluvila jedna kamarádka ségry. A jinak ta vzrušivost hlavních aktérů s tím naprosto souhlasím! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, děkuji za komentář. Recenze mě nadchla, ale jelikož jsem nyní v zajetí Padesáti odstínů, nejen že se je snažím dočíst co nejdříve, ale nevím taky, jestli bych se do dalšho erotického románu ihned pouštěla. Mám toho docela po krk. Každopádně ukládám do záložek, na později.:)
    Jade, jades-universe.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, osobně nečtu erotické romány moc často, bolí mě pak z toho hlava a je toho až příliš, navíc všechno na stejné vlně...

      Vymazat
  3. Romány celkově mi nic neříkají, radši scifi a podobné fantazmagorie, ale veřím a doufám, že je to lepší knížka 50ods.šed, kterou tak všichni oslavují..

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *