14. 5. 2015

TRAVEL | Noc literatury 2015 v Praze

Share it Please
Ve středu 14.5. proběhla pro mě naprosto unikátní akce s názvem Noc literatury. Na různých místech v Praze (hlavně tedy se to točilo na Praze 6) předčítaly známé televizní i divadelní tváře ukázky z knih evropských autorů.

Četlo se na dvaadvaceti místech, ukázky trvaly půl hodiny, četly se paralelně. Přičemž to bylo sestaveno tak, aby čtení trvalo přibližně dvacet minut, a takových pět až deset minut bylo ponecháno nám návštěvníkům akce k přesunu na další stanoviště, kde se četla další ukázka. Musím pořadatele pochválit, koncepčně i obsahově byla akce naprosto bez chyby. I ona myšlenka je skvělá, protože díky této akci jsem přišla na skvělé autory z Evropy (moc současnou evropskou tvorbu nečtu), takže mám další inspiraci. :)

Na akci jsem byla s kamarádkou, kterou touto cestou zdravím, pokud si článek právě čte. Navštívily jsme čtyři stanoviště (pozn.: na jednom z nich četli dva autoři, aby vás nemátl jejich výčet níže), poslechly si skvělé ukázky, nasmály se a dozvěděly se něco nového. :) Konkrétně jsme si poslechly četbu Jiřího Mádla, Martina Hofmanna, Lenku Vlasákovou, Vandu Hybnerovou a Taťjanu Medveckou. Šlo o ukázky z knih Místnost od švédského autora Jonase Karlssona, Hosté od Merethe Lindstrom z Norska, Království stínů od Rakušana Michaela Stavariče a Bohyně malých vítězství od Francouzky Yanick Grannecové.

Četba byla úžasná. Obzvláště výkon Lenky Vlasákové byl jednoduše brilantní. Vzhledem k tomu, o jak vážné téma knihy šlo, jej Lenka podala famózně. S emocemi, jako by situaci v knize sama prožila. Byla úplně mimo realitu, jen se sebou samou, a zanechala v nás pocit mrazení. Ani ten největší potlesk nedokáže ocenit tak mistrovský výkon. Kdo se mi taky moc líbil, byla vtipná Vanda Hybnerová. Taky že měla vtipné téma. Podala jej s grácií, sršela humorem, byla usměvavá a odlehčila nám po tom silně emotivním zážitku u Lenky Vlasákové. Neříkám, že ostatní osobnosti četly špatně, ale vždy se najde někdo, kdo zanechá silný dojem. Dokonce tak silný, že některé tituly bych si ráda sama přečetla. Kolikrát stačí jen zajímavé podání, a hned má kniha více příznivců.


Obecně k akci musím říct to, že je dobře, že jsme s kamarádkou přišly ještě před šestou. To bylo všude lidí ještě po málu, a mohly jsme pohodlně sedět, po asi hodině začalo lidí přibývat a místa k sezení nebyla pro všechny, takže se i stálo. A tlačenice by mi určitě celý zážitek zkazily. Navíc akce proběhla v příjemných prostorách fakult ČVUT :).

Akci rozhodně doporučuji všem. Je neotřelá, zajímavá, má svou zvláštní a kouzelnou myšlenku, myslím, že se neomrzí, protože koncepce je výborná (no řekněte, navštívit různá místa, kde objevíte nějakou další knihu do své sbírky, ještě interpretovanou známou osobností, komu by se to omrzelo? :)).

Určitě navštívím další ročník, byla jsem naprosto nadšená, i moje úchylka sbírat všechny možné letáčky a předměty z různých akcí si přišla taky na své, no byl to moc příjemný večer. :) Navíc se tam měli objevit později večer dokonce někteří autoři předčítaných knih, ale to už jsme vynechaly.

Byl to rozhodně zážitek, který zařazuji do svých každoročních tradičních akcí. :)

2 komentáře:

  1. Vypadá to úžasně! Je fajn, že se akce vydařila a byly jste s novou kamarádkou spokojené! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Musela to být skvělá akce! Někdy mi přijde skoro až škoda, že když člověk čte dobrou knížku a zhltne ji za pár hodin, ty obraty a tu krásu, co tomu dokáže dát předčítání, si tolik neužije..

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *