5. 5. 2015

Jak fungují negativní emoce (perlička)

Share it Please
To že lidé umí vužívat emocí, i samotných lidí, je mi známo už dávno. Ale málokdo ví, že to dokážou i zvířátka. Nezřídkakdy se to stává u pejsků. V neděli jsem byla svědkem zajímavé výměny názorů, přemýšlení a vyčůranosti.

Byla jsem na návštěvě u přítelových rodičů. Od pátku do neděle. A oni rodičové mají ve zvyku brát každou neděli ráno na vycházku své pejsky. Dva kavkazáky a jednoho pejska plemene Shi-Tzu. No, vyprávění o dominanci a nesčetném sebevědomí až do nebe sahajícího onoho "šicáka" s puncem pocitu, že je velitelem smečky, podotýkám, velkých a majestátných psů, kteří by jej rozmáčkli jak bonbon, by bylo na další dlouhý článek. Touto větou jsem vám jej představila a teď bych se už pustila do vyprávění.

V neděli ráno se přidávám k přítelovým rodičům, říkejme jim třeba Ota a Janička. Ranní doba se volí proto, že lidí na procházkách v dané lokalitě není moc, což se majitelům dvou velkých kavkazáků hodí. Pejskové jsou na vodítku (i ten malý záškodník šicák). Abych vše uvedla na pravou míru, kavkazáci se jmenují Herb a Bubák, a malý blonďatý šicáček se jmenuje Keny. Vyrážíme. Krátce jdeme po silnici, poté se vydáváme do polí, kde nastane poprask.

Víte, Keny rád jí. Moc rád jí. Rád jí hovna. To snad ani slušněji napsat nejde, on prostě regulerně sežere jakékoliv hovno, které najde, na cestě, na trávě, ve vodě, to je jedno. Není dne, aby nepřišel totálně smradlavý, špinavý a odpuzující. Hlavně že si pochutná. A jelikož je to tvoreček, který má (prý) pod palcem celou smečku včetně té lidské, křik, pohlavky či výprasky mu nezabrání v jeho gurmánském potěšení. Prostě já mám rád hovna, já je budu jíst, a vy mi polibte prdel.
Takhle uprostřed polí jdu s Janičkou, povídáme si, Herb je puštěn z vodítka, a za námi kráčí Ota s Bubákem. Víte, oni dva kavkazáci se nemají moc rádi, proto se musí hlídat, aby se k sobě nedostali, jinak by se strhla rvačka. Ale ona hierarchie je na dlouhé a složité vyprávění.
Vykračujeme si s Janičkou, když v tom na nás Ota křikne, že Keny zase něco žere. Janička samozřejmě nezapomíná na výchovné metody, Keny dostane pohlavek, a je lehce "odhozen" z místa činu. Při tomto "odhození" se ozve z jeho malého chřtánu hodně sebevědomé vrčení na Janičku, které ji má jako uzemnit a způsobit, že se k tomu malému smradovi připlazí na kolenou s hovínkem v ruce a řekne: "Na, tady máš, hodnej kluk." Následuje tento sled reakcí:


  1. Keny je odhozen.
  2. Keny zlověstně zavrčí. 
  3. Keny se zvedá.
  4. Herb přemýšlí, co má dělat.
  5. Herb se ohlídne na Bubáka, potom na Kenyho.
  6. Herb přemýšlí. 
  7. Herb se se zavrčením přiblíží k Bubákovi.
  8. Ota se snaží Bubáka schovat vlastním tělem a upozorňuje nás na hrozící průšvih.
  9. Herb napadá Bubáka, který se nechce prát.
  10. Z Otových úst vyjde zlověstné "do prdele".
  11. Já a Janička běžíme k nastalé události.
  12. Herb je zakouslý Bubákovi do srsti.
  13. Bubák vrčí. 
  14. Pomáhám Janičce odtrhnout Herba od Bubáka.
  15. Keny není vidět.
  16. Herb je odtržen.
  17. Keny není vidět.
  18. Ota prohlíží Bubáka, zda nemá rány.
  19. Bubák rány nemá.
  20. Herb je potrestán.
  21. Keny přibíhá.
  22. Keny má radost.
  23. Keny sežral hovno.
  24. Janička právě rezignovaně prohlásila: "On to hovno sežral."
  25. Keny vítězoslavně kráčí vpřed.
  26. Herb poslouchá jako hodinky.
  27. Ota nás obviní, že nejsme jakožto dvě osoby schopné uhlídat jednoho psa. 

Víte, Janička Kenyho chování hezky označila za využití vyvolání negativních emocí. Podobně to vypadalo na jedné z dřívějších vycházek, kdy Janička venčila sama, a psi se začali rvát. Samozřejmě byla zaměstnaná těmito dvěma psy, a Keny využil nastalé situace a jal se užírati z mrtvého ptáka, který ležel opodál (vzhledem k ochraně daného druhu ptáka nebudu jmenovat).  

Keny se z vycházky vrátil totálně smradlavý, špinavý, ale s hrudí vpřed a hlavou vztyčenou. Nabral myšlenky, že je vítězem nedělního dopoledne, a za to byl nemilosrdně umístěn do vany a okoupán. Pusu mu už nikdy nedám. 

Andrea


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *