9. 9. 2015

KNIHOMOLNÍK | Největší problémy knihomolů

Share it Please
Nejednou jsem se přistihla, že trpím  některými paradoxy, nedostatky, nebo naopak přehršelem. A většinou si u těchto věcí říkám, že se to snad nestává nikomu jinému, než lidem závislým na knihách. Sepsala jsem proto pár svých poznatků, které se pravidelně objevují v životě knihomola. Já osobně tedy trpím těmito problémy:

Když nemám knihu, je to průser. Ale jako správný knihomol si ji taktéž dokážu obstarat. 

Někdy na sobě pozoruji jisté abstinenční příznaky. Když nemám knihu, pořád žmoulám v ruce cokoliv, co je z papíru. Nebo někde na veřejnosti usilovně hledám nějaký časopis, hladově skočím po zapomenutém výtisku novin Metro, nebo zamilovaně hledím na osobu, která knihu má. Ale na druhou stranu, vždycky si dokážu obstarat čtení. Vždyť bezdomovci rozdávají časopisy všude.


Když mám knih až moc, nevím, kde začít.

Já trpím bookshopingováním, takhle jsem si to pojmenovala. Každý měsíc si koupím minimálně jednu nebo dvě knihy. Jediná okolnost, která mě od tohoto nesmyslného počínání odradí je ta, že mi přijdou knihy k recenzi, a já mám doma třeba osm nepřečtených knih. To mám silnou vůli, a knihu si prostě nekoupím. Nicméně to taky znamená nenavštěvování knihkupectví, což bývá dřina.


Pořád mám dojem, že jsem toho nepřečetla dost.

Což je vlastně fakt. Nikdo z nás nepřečetl pořád dost knih na to, aby mohl říct, že přečetl dost knih. Knih jsou miliardy, a nikdo z nás prostě nemůže říct, že je nějak extra sečtělý. Což je taky důvod mé závislosti na nákupech knih, prostě jich nemám dost. Až mi moje knihovnička spadne na hlavu, pak si možná řeknu, že mám knih dost.


Nesnáším, když se mě někdo pořád ptá: "Co to čteš?", "Proč to čteš?", "Je ta kniha dobrá?", O čem je?"

Bože, tak si ji přečtěte! Já jsem člověk, který si rád o knihách povídá, ale když si čtu, někdo z mého okolí to zahlédne, a teď se mě začne vyptávat, mám chuť mu dát facku. Tak sakra, vidím název, jdu si ji půjčit, a čtu ne? A pak už si můžeme vyměnit názor. Ale aby mě někdo takhle rušil od čtení, to bych zabíjela.


V půlce dovolené už nemám co číst.

Ještě se mi nestalo, abych si vzala to správné množství knih, abych měla na dovolené co číst. Na týdenní dovču si vezmu dvě knihy, jenže ty mám přelouskány. Já jsem schopná číst snad i za chůze v horách. Což tedy nedělám, to bych si radši utrhla nohu. Ale prostě nikdy si neumím vzít dostatečné množství knih. A pak trpím abstinenčními příznaky uvedenými v prvním bodě.


Kašlu na správnou výslovnost jmen knižních hrdinů.

Když čtu knihu, tak si většinou vytvořím vlastní svět. Což dělá asi každý z nás. Ale já jak čtu rychle, tak si většinou vytvořím zkomolenny jmen postav v knize, a pak mi trhá uši, když slyším výslovnost správnou. :D


Ohnutý roh? Sakra!

Pro mě je kniha jako můj kamarád. Musí být v bezpečí, musí být pořád ve stejném stavu. Z toho důvodu jsem hodně smutná, když se knize něco stane. Má ohnutý roh? Budiž, ještě. Ale nedávno jsem si knihu polila (naštěstí čistou vodou), a měli jste slyšet ten kravál.


Spoilery jsou noční můrou.

Neříkám, že je odsuzuji, ale úplně se nenávidím za to, když přehlédnu nápis spoiler u knihy, kterou se zrovna chystám číst, a já si ten článek, ve kterém údajně spoiler je, přečtu. Pak se chytám za hlavu.


Doba, než urazí balíček s knihami, trvá tak sto let.

Když si objednám třeba čtyři knihy, tak to čekání, než to dorazí, je neúnosné. Ale pak ten pocit, když ten balíček držíte v ruce...


Škoda, že nemůžu číst ve spánku...




A co vy? Ztotožňujete se s některým z výše uvedených "problémů"? :)

Andy

Zdroj obázku: databazeknih.cz

10 komentářů:

  1. Ježiši, tak to je fakt suprový článek! Úplně se vidím v té výslovnosti, která mi dělá problém téměř vždycky, pokud to slovo neznám a ta dovolená? To jsem přesně já :D Fakt bezva!

    OdpovědětVymazat
  2. Ten poslední mě totálně zabil, nemohu než souhlasit!

    OdpovědětVymazat
  3. Já nevím, mně třeba vůbec nevadí, když se někdo zeptá, co čtu, klidně tu knížku odložím a dám se s dotyčnou osobou do řeči, vůbec s tím nemám problém. Aspoň ji tím třeba k tomu přečtení nalákám... :D Číst si koneckonců můžu i jindy, že jo.
    Problém s dovolenou jsem pak vyřešila tím, že prostě tahám knížek víc. Naposledy jsem jich na devět dní na horách táhla pět, a jednu mi ještě vezla kamarádka, abych si ji půjčila. No, kamarádka tu jednu vezla přečtenou zase domů, a mně z mejch pěti zbyla nepřečtená jedna a kousek, a to jsem neměla jen ty nejkratší kousky... :D

    OdpovědětVymazat
  4. Arvari: Tak jasně, každý podle svého gusta že jo... :) ....Mně osobně to tedy vadí :D. Možná je to tím, že se mě většinou na to ptají strašně otravní jedinci, a nebo vyčůraní jedinci, kterým se knihu nechce číst.

    OdpovědětVymazat
  5. Nesnášim když se mě někdo ptá!! :D To bych zabíjela..

    http://staymind.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. "Kašlu na správnou výslovnost jmen knižních hrdinů. " - To mě dostalo, přesně se vidím :D :D

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý článek :) Pěkně jsem se u něj nasmála a úplně jako kdybych četla o svých knihomolských problémech :D

    OdpovědětVymazat
  8. Super článok! :) S každým bodom sa stotožňujem, najviac ma irituje to "Čo to čítaš?", hlavne keď sa to pýtajú ľudia, ktorých knihy vôbec nezaujímajú -_- :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělý článek! Vyloženě nesnáším a zároveň miluji, když mám kolem sebe hodně knih a nevím, kterou začít číst jako první. Nejradši bych začala všechny :D Taky si myslím, že jsem nepřečetla dost knih a vypovídá o tom i můj seznam knih, které si chci přečíst. Vyloženě nesnáším, když čtu knihu a je vedle mě někdo a potom se zeptá, co to čtu. Ani nemám chuť mu to říct, protože stejně vím, že tu knihu nebude znát a ještě se bude blbě vyptávat o čem je a tak :D Spoilery vyloženě nesnáším, obvykle na ně narazím náhodou, když zrovna čtu danou knihu, ale i tak si radši přeji být slepá a nevidět to!

    Beauty Wishlist 2015

    OdpovědětVymazat
  10. S některerými ano (tou nemoci nakupovani trpim take :D) ale zas nejsem takovy maniak, ze bych musela cist na dovolene, za chuze a porad:). Vseho s mirou, at ti neutece zivot:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *