8. 10. 2015

RECENZE | Monika Neumeier: Ježek v zahradě

Share it Please

Neumeier, Monika. Ježek v zahradě: užitečné rady pro milovníky zvířat. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2015, 79 st. ISBN 978-80-247-5474-1.


Dnes recenze ryze praktické knížky, která může někdy pomoct i vám. Jde o velmi pěkně napsanou knihu německé autorky Moniky Neumeier, která se ježky zabývá více než 40 let, a více než 20 let vedla záchranné centrum pro ježky, takže její zkušenosti jsou značné.


Na první pohled jde o tenkou "brožurku", o které si člověk pomyslí, že v ní najde akorát tak biologii ježka, případně, kde jej najdeme v přírodě. Důmyslný koncept knihy však dává těmto praktickým knihám jiný náhled, a čtenář v ní najde vše, co potřebuje. A to prosím, přehledně!

V knize nenajdete nic zbytečného. Je rozvržena do tří "sekcí": biologie, zahrada, péče o ježka, a v každé najdete to nejdůležitější, co byste měli vědět o ježkovi.

V úvodu knihy se seznámíte s ježkem jakožto tvorečkem v přírodě, poznáváte chování, ve zkratce jejich anatomii, čím se živí, kde přebývají, jak se chovají v zimě či v létě, a mnoho dalších informací.
Následuje (a to si myslím, že je velice dobrý tah) informace o právních předpisech pro ochranu zvířat, kde se dozvíte nejdůležitější povinnosti, které pro vás jakožto "zachránce" plynou.
Dále vám ve stručných odstavcích autorka představí, jak má vypadat zahrada pro ježka z hlediska bezpečnosti či údržby. Neopomíná ani tolik podceňovaný fakt - úrazy ježků v zahradě. Postavíte si nějaký ten přístřešek pro vašeho bodlinatého kamaráda, a už se posouváte dále, do oblasti péče o ježka, kde se dozvíte všechny základní informace o tom, jak se o ježka postarat v případě úrazu, nemoci, nebo pouhého nalezení zesláblého ježečka či ježčích mláďat.
Na posledních pár desítkách stran se seznámíte např. s nejčastějšími ježčími parazity, či jak ježka správně vypustit do volné přírody.

Co musím ocenit, je velké množství fotografií. Nejde tak jen o pustý text, přiznejme si, že v případě knih tohoto stylu by to čtenáři ani moc nepomohlo. Protože jde o důležité informace, velkým pomocníkem jsou právě přiložené fotografie, ať už přístřešků, správně vypadající zahrady nebo parazitů ježků, či dokonce to nejdůležitější - jak poznat, že ježek, na kterého jste narazili, je takříkajíc "v průseru".

Samozřejmě nelze knihu nazvat průvodcem, který vám pomůže s péčí o nalezeného ježka, autorka nezapomíná čtenáře upozornit, že je vždy nutné vyhledat veterináře, a toto upozornění se táhne celou knížkou.

Celkově musím říct, že jde o takovou mile vyhlížející, praktickou knížku plnou užitečných rad. Hlavně z ní jde cítit láska k těmto malým zvířátkům, protože popisy zahrad vhodných pro ježky, co jim vyrobit, a jak je chránit před úrazy, vypadá skoro až mateřsky.

Pokud byste se kdokoliv z vás chtěl dozvědět něco více o ježčích kamarádech, jak jim pomoct, a naopak jak jim neublížit, určitě sáhněte po této knize. Stručné, výstižné, naučné, a v nejvyšší nouzi i dobrý pomocník. Doporučuji.


Knihu seženete na webových stránkách nakladatelství Grada, na stránkách Kosmas.cz, bux.cz, v knihkupectví Dobrovský a v knihkupectví Neoluxor.


Děkuji největšímu tuzemskému nakladatelství 
odborné literatury
za recenzní výtisk.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *