25. 8. 2017

KNIHOMOLNÍK | Pět tipů, jak si ze čtení udělat návyk

Share it Please
Všichni knihomolové zbožňují knihy. Mají jich stovky, knihu nosí všude a kdyby mohli, tak s ní i spí. Co ale lidé, kteří nejsou schopní se ke čtení donutit? Mezi milovníky knih logicky nikdo takový není, přesto není dobré na ně zapomínat. S knihomoly se radost z knih sdílí velice snadno, co ale lidi, kteří by rádi četli, jen nemají motivaci? Zní vám to absurdně? To proto, že je pro vás čtení běžnou radostí.


  1. Mějte knihu vždy připravenou. Neuklízejte ji do knihovničky. V tašce, kterou nosíte, mějte nějakou dle vašeho výběru, jakmile budete někde mimo domov, nevědomky po ní sáhnete, ať už ze zájmu nebo z nudy. 
  2. Začněte časopisy a legrací. Přijde vám čtení knihy jako něco nedosažitelného? Nějak se začít musí. Tak sáhněte po časopisu. Najděte si vaše oblíbené téma a louskejte články v časopisech. Potom může přijít nějaká knížka; knihkupectví jsou plná knih věnující se fejetonům, různým zábavným tématům, a to vás ani objemná knížka nezastaví. :) Třeba knížka Fakt se to stalo? nebo Stoletý stařík který vylezl z okna a zmizel jsou úžasnými čtecími pomocníky, se kterými se rozhodně nudit nebudete :).
  3. Odměňujte se za čtení. Jde to ještě radikálněji, odměňujte se. Kamarádka svou nechuť číst (i přesto že ji kniha bavila!) vyřešila tak, že za každou půlhodinu, kterou strávila čtením, hodila do speciální sklenice pro tento účel vyrobené, stovku. Na konci měsíce si šla pořídit nový telefon. A odměnou nemusí být peníze (pokud tedy nemáte za cíl si na konci měsíce něco pěkného koupit jako v případě výše). Cokoliv máte rádi. :) Časem se vám odměnou stane samotné čteni, věřte mi.
  4. Občas člověku nepomůže takřka nic. Ještě lze vaši nechuť / lenost / neschopnost číst lze vyřešit tak, že bez přemýšlení opustíte bezpečí domova a vydáte se do knihovny. Co jiného se v knihovně dá dělat, než číst? Samozřejmě že wifi tam najdete taky, ale prostředí vás nenechá vůči četbě chladnými, nakonec vás zvědavost přemůže. A co teprve fakultní knihovny či místní studovny! Tam budete vyloženě "donuceni" něco přečíst, připadali byste si hloupě. :)
  5. Mějte parťáka. Z mého okolí znám skupinku lidí, kteří se vzájemně hecují a motivují ke čtení. To je pořád samé "za hodinu zvládnu přečíst o dvacet stran než ty" nebo "kdo přečte nejmíň stránek, zaplatí nám kafe." Náhodou si myslím, že jde o senzační způsob motivace. Máte kolem sebe lidi, které máte rádi, rozumíte si, ještě si užijete legraci, a společné čtení taky hezky stmeluje. :) Nemáte skupinku? Tak navrhněte někomu vám blízkému, ať se vzájemně hecujete v oblasti četby. Užijete si zábavu!


ČTETE RÁDI NEBO SE MUSÍTE NUTIT?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *