23. 9. 2015

KNIHOMOLNÍK | Jak napsat knižní recenzi

Share it Please

Docela často mám v mailu otázky, které se týkají psaní recenzí. Jak ji správně napsat, jaká by měla být osnova, čeho se vyvarovat... Odpovím vám jednoduše: univerzální návod nenajdete. Ani špičkoví recenzenti na odborné úrovni nedokážou (dle jejich slov) napsat perfektní recenzi. Natožpak my "amatéři", kteří prostě napíšou, co si o knize myslí, a jak na ně působí. A jak já vím, v recenzích je nejdůležitější hlavně objektivita. A to je strašně těžké. Já sama se objektivitě v recenzích učím. Vydavatelství a spol. to neřeší, protože oni hlavně potřebují, aby jim někdo dělal marketing zadarmo. Ale napsat kvalitní recenzi, to je oříšek. Navíc je potřeba se zamyslet, pro jakou kategorii lidí daná kniha je, a podle toho též lehce specifikovat svoje povídání. Takže níže vypsané procesy a rady berte jako mou rutinu, ve které se stále zdokonaluji, a zdokonalovat budu celý život, rozhodně o sobě netvrdím, že jsem recenzent odborník. Ještě jednou opakuji: moje zvyky (které se různí, nemají stálou podobu), ne univerzální rady pro všechny.



Moje recenze se odvíjí od několika faktorů: zda je kniha naučného směru, nebo jde čistě o beletrii. Pokud mají knihy jiný cíl na čtenáře, jsou i mé recenze odlišné.

Nedávno jsem navíc začala trošku pozměňovat styl svých recenzí (kdo mě čtete déle, jste možná zaznamenali). Stručně vám v bodech popíšu, jak se recenzi věnuji. Jednoduše:


  1. Zapíšu základní bibliografické údaje v podobě citace. U mých starších recenzí to nenajdete, a já to ani upravovat nehodlám, abych viděla svůj vývoj v psaní. Stručně napíšu, o čem dílo je, v globálu. Uceleně, ale hlavně stručně
  2. Dále zapíšu strukturu knihy. Podobu kapitol, co v nich najdeme, a celkový dojem z nich.
  3. Další části bývají hodně různorodé, ale většinou se již zmiňuji o koncepci díla, příp. ději, řeším, čím se autor v knize zabývá. Samozřejmě přichází na řadu popis hrdinů, příp. jiných věcí v rámci oborového začlenění knihy.
  4. Shrnu styl psaní autora, klady a zápory díla. Zhodnocuji taktéž, zda je kniha spíš vážného rázu, nebo na odlehčení se smyslem pro humor. Tady je schopnost být objektivní velice náročná. 
  5. Poté přichází stručné a závěrečné hodnocení knihy jako celku, z čehož také vyplyne následné doporučení/nedoporučení. 
  6. Knihu doporučím určité skupině lidí, o které vím, že by ji kniha mohla zajímat.
  7. V posledním bodě uvedu, kde mají čtenáři možnost dílo najít v síti našich knihkupectvích.

Sami vidíte, že napsat univerzální návod na psaní recenzí prostě nejde. O to mi i trošku šlo. Abyste pochopili a uvědomili si, že každý z vás, kdo se věnujete psaní recenzí knih (přičemž to nelze všechno nazvat přímo recenzemi, ale spíše názory), píšete jedinečně, máte vlastní zvyky, styly, názory, koncepce či osnovy, a nikdo vám s tím prostě neporadí. 
Ano, recenze jakožto slohový útvar má svá pravidla, ale ani odborníci vám neřeknou, jak je přesně psát. Jsou i knihy, kde najdete pravidla či menší "usměrnění", aby člověk zhruba věděl, jak na to. Ale recenze, jelikož je specifická tím, že objektivita se velice často se subjektivitou prolne, a mnohdy ne vědomě, je velice individuální věc. To ale neznamená, že se člověk vykašle na nějaké logické uspořádání. 
Každý z nás navíc od recenze očekává něco jiného, protože každého z nás zajímá i o knize něco jiného, a to také vyhledáváme. Všichni píšeme dobré "recenze" (troufnu si to takhle napsat), ale zároveň každý z nás cílíme na úplně jinou skupinu lidí, protože ve svých "recenzích" zmiňujeme informace, které jednu skupinu zajímají, ale druhou ne. Což je v rozporu se zmíněnou objektivitou. Takže každý čtenář si najde "toho svého", který mu bude vyhovovat. 
Ale nikdo z nás nepíše špatně, vy o sobě víte, že čtenáři vás chválí, stejně jako já. Ale také každého z nás chválí z různých důvodů. Tak seberte všechny své znalosti, prokousejte se knihou, vnímejte všechny aspekty, které zajímají vás, a o kterých si myslíte, že by mohly zajímat vaše čtenáře, napište si osnovu, a prostě to vybalte. 

Tak hodně štěstí! :)
Andy


Zdroj obrázku: wikipedia.org

2 komentáře:

  1. Článok veľmi dobrý a šikovný, tvoje rady a postrehy sú rozhodne cenné. Objektivita je potrebná, to nepopieram, ale v recenzii musí byť aj ten subjektívny pocit, napr. mne sa toto nepáčilo, ale to neznamená, že to je na knihe zlé alebo podobne :-)
    Niekedy, keď je recenzia iba taká strohá a chýba mi z toho názor autora ma to celkom mrzí :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tipy, zrovna se chystám psát svojí první knižní recenzi :)
    Denisse Beauty

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *