6. 5. 2015

MS v hokeji (perličky)

Share it Please
Už pár dní jsou Češi ve stavu nekonečného vlastenectví. A některé ženy se proměnily v zoufalky, protože doma mají kravál, a nemají šanci uspat dítě. Přesně tak. Máme v běhu hojekové mistrovství světa.

Je zvláštní pozorovat ty změny, které nastanou u většiny jedinců lidského společenství. A navíc toho českého. Já nikomu jeho lásku k hokeji neberu, to abyste si nemysleli, že jsem nějaká zarputilá ženská, která se na protest postaví před televizi a čeká, až její muž upadne z toho šoku do kómatu. To ne. Jen v tom nevidím žádný přínos. Jediným přínosem je pro mě ta chvíle, kdy je fajn, že můj partner sedí bez hnutí před televizí, sem tam zakřičí více či méně přisprostlé vulgarismy, ale nedělá mi v kuchyni bordel. To je hlavní.

Jeden takový večer, kdy se hrál zápas s Kanadou (mimochodem, co na ten výsledek říkáte? Já se přiznám, že jsem našim hokejistům moc nevěřila.), jsem si vyrazila s kamarádkou na pár skleniček vína, popovídat si, taková hezká dámská schůzka. Samozřejmě že jsme zabrousily do poloprázdné restaurace, okolní hospůdky byly nacpané k prasknutí a všichni přítomní bez hnutí sledovali nejbližší obrazovku. Ani piva si nelokli! A to mě přivádí k další myšlence. Já vůbec hokej sledovat nepotřebuju. O každém dalším úspěchu našich hokejových reprezentantů v zápase jsem informována křikem, slzami radosti (nebo si polili pivem obličej, nevím), a smíchem.

Asi po dvou hodinách povídání jsme se s kamarádkou rozloučily. Bylo před desátou večer, já se rozhodla ještě si trošku projít Letňany. A při procházce jsem si připadala jako v těch westernových filmech z divokého západu, kde je záběr na prázdné městečko, a jen vítr kolem mě pronese takový ten kus něčeho seschlého. Přesně tak Letňany v zápasovém večeru vypadaly. Pusto, prázdno. Hospody narvané, ve všech oknech se svítilo. A tady jsou moje postřehy z onoho večera:

• Když jsem procházela kolem jedné hospůdky, ozvala se neuvěřitelná salva: "Gól! Jéééé! Dobře hošíí!" Následoval ohromný potlesk, chvála našich hokejistů, a i přes ulici jsem slyšela, jak si pánové na to "ťukli" svými půllitry. A jak se přenos šířil do dalších televizních obrazovek, postupně se slovo "gól" ozývalo v každém otevřeném okně.

• Při procházce kolem jednoho paneláku jsem slyšela toto:
Muž: Hoď to tam do pi*e!"
Žena: Do prdele, nebuď sprostý!

• Procházím kolem další hospody, před ní stojí zaparkované auto s pootevřenými okénky, a na předním sedadle spí pejsek. Holt byl v nesprávnou chvíli na nesprávném místě. V autě s hokejovým fanouškem.

• Po návratu domů můj muž rezignovaně prohlásí: "Prohrát s Kanadou, taková ostuda."


Tak si užívejte to davové šílenství, já si jdu udělat kávu.

Andrea

10 komentářů:

  1. Já hokej celkem sledují, ale jen ty naše zápasy. :D (no, i když někdy chvíli sleduji i něco, u čeho se nachomýtnu :D)
    Tak to mě pobavilo. :D ;) Krásně napsané, hrozně dobře se to čte. ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Allex: Tak to já též sleduju i něco, u čeho se zrovna nachomýtnu :D. A někdy jen tak bezmyšlenkovitě přepínám kanály, tím jsem úplně nemocná :D. A děkuju za pochvalu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavé postřehy. Zejména ten dialog mezi mužem a ženou.:-D
    Jinak bych si dovolil poznamenat, že my muži vesměs zůstáváme až do pozdního věku tak nějak pořád malými chlapci. A charakteristickými projevy mladých samečků jsou dva základní faktory - hra a soupeření. Přičemž tyto dva faktory jsou často spojeny v jedno. Například malí chlapečci již od útlého věku často soutěží, kdo vyčůrá výš. Čímž si hrají i soupeří zároveň.;-)
    Což se později promítá do mnoha oborů mužských činností, kterými je například i soupeření na sportovištích. Popřípadě kolektivní fandění sportovcům, kteří se v přeneseném významu slova snaží vyčůrat výš, než sportovci, kterým fandí jiná skupina fanoušků. Fanoušci vítězného týmu potom logicky vyčůrali výš, než fanoušci soupeře.:-D
    Zde bych si dovolil připomenout známé heslo, že "kdo si hraje, ten nezlobí".
    A tak milé ženy, nechte muže "čůrat výš", budou potom méně zlobit.;-)
    A pokud jejich tým zrovna vyhraje, určitě na vás potom budou milejší.;-)

    P.S. Soupeření je vlastní i samičkám. Jenže samičky k tomu svému soupeření vesměs používají poněkud odlišné metody, protože nemohou "čůrat do výšky". Proto se u samiček nehodnotí sportovní výkon, ale estetický dojem. ;-)
    Ale to už by nebylo na stručný komentář, nýbrž na mnohastránkový vědecký elaborát.;-) :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Jinak to, co lítá ve westernech, je rostlina s téměř poetickým názvem "laskavec". V tomto případě laskavec planý. To lítání vzduchem či kutálení v chomáčích je jeho charakteristickým způsobem rozmnožování do velkých vzdáleností.
    Mimo jiné i díky tomu je navzdory svému českému laskavému jménu nejhorším plevelem pro americká pole i pastviny a pro asijská rýžová pole.;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Malkiel: Malkiel: Mám skvěle doplněný článek, díky :D, a dokonce jsem se dozvěděla něco nového :D

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkný článek. Víš, ono jde i o to semknutí národa, byť tedy jen v rámci fanouškovství. Navíc hokej je impulsivní, tvrdá a dynamická hra, takže je pro muže tuze atraktivní. Malkielův komentář je super. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Akim: Mně je to jasný, já nikoho neodsuzuju ani mu jeho nadšení pro hokej neberu. :) Jen mě to pobavilo :)

    OdpovědětVymazat
  8. A víš jak se říká "i kdybychom vyhráli mistrovství, chleba stejně levnější nebude"? Tak mě nedávno pobavila nabídka v jednom nejmenovaném obchodním řetězci, že pokud Češi vyhrají nějaký zápas, další den bude v akci jeden druh chleba. :-D

    OdpovědětVymazat
  9. David: Tak tím jsi mě opravdu pobavil :D.

    OdpovědětVymazat
  10. Akim: No jistě, kdy jindy taky člověk může poskakovat a křičet "Kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop", než při sportu? V Národním divadle při baletu by se to moc nehodilo.:-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *