10. 10. 2015

KNIHOMOLNÍK | Jak mít více času na čtení

Share it Please
Normální člověk řeší, jakou knihu si přečíst. Knihomol řeší, jak jich přečíst co nejvíc, tudíž i množství času, které potřebuje. Sama jsem měla problémy s tím najít si čas na knihy, přitom jsem většinou lelkovala a nic nedělala. Osobně musím říct, že v tomhle mi moc pomohl příchod audioknih. To je už i z lelkování najednou užitečná činnost :). Co tedy udělat pro to, abychom měli na čtení více času?


Čtěte pro radost, a pokud vás nějaká kniha nebaví, tak ji jednoduše zahoďte.

Možná mě teď většina z vás bude chtít ukamenovat za druhou část výše uvedené věty, ale je to tak. Já se to taky naučila. Když se mi kniha prostě špatně čte, nelíbí se mi, nesedí mi, jednoduše ji zavřu a začnu číst novou. Onu "nevhodnou knihu" pak někomu daruji, třeba mu udělá větší radost. Když čtete knihy z jakéhosi donucení, nebo z vlastního pravidla "nemůžu nedočíst knihu", tak budete číst pomaleji. Čtěte knihy, do kterých budete rádi zahledění. 

Mějte vždy v knize záložku. Nebo cokoliv jiného, hlavně v ní něco mějte.

Není totiž nic horšího, než hledat stránku, na které jste skončili. Ztrácíte tím čas. Nemyslíte?

Vypněte televizi.

Nejednou se mi stalo, že jsem si četla při zapnuté televizi, ve které se najednou objevila nějaká zajímavá scéna, a se čtením byl rázem konec. A po skončení scény se vracet k rozečtené knize je docela těžké, zorientovat se třeba. Já navíc většinou zapomenu, co jsem vlastně na posledních řádcích četla. 

Mějte (audio)knihu kdekoliv.

Jdete běhat? Poslouchejte. Jdete na trip? Poslouchejte. Na kolo? Do práce? Na záchod? Na nákup? Do školy? Mějte s sebou jakoukoliv formu knihy. Víte, že za dlouhé cesty stihnete přečíst více než jednu knihu? Popadněte čtečku. 

Pořiďte si čtečku.

Souvisí s předchozím bodem. Do čtečky se toho vleze mnohem, mnohem víc, a na výlety máte vystaráno. 

(Ne)čtěte více knih najedou.

Záleží na každém. Někdo rád čte dvě knihy, a je v pohodě, někdo je rád, že vůbec přečte aspoň tu jednu, a ze dvou by se zbláznil. Vyzkoušejte.

Čtěte více knihy, ne blogy.

Rádi projíždíte kdejaké blogy a weby? A vlastně nic konkrétního nehledáte? No není lepší vzít si knihu?


Čtěte před spaním a ráno po probuzení.

Všichni víme, jak krásně se usíná s knihou v ruce. A pokud se chcete naučit i dříve vstávat, tak si zpříjemněte ráno knížkou. Hned budete natěšení, až zjistíte, kdo tu ženu vlastně zabil, že?


Místo mobilu mějte na nočním stolku knížku.

Myslím, že většina z nás si ještě před spaním naposledy prohlídne facebook, zkontroluje, jestli náhodou není něco nového. Jenže za prvé to nepotřebujete, ony vám ty zprávy do rána nikam neutečou, za druhé to neprospívá zdraví, koukat se do toho světla z mobilu. A když budete mít po ruce knížku, podvědomě po ní sáhnete, stejně jako po tom mobilu. :) A ještě lepší je usínat s audioknihou mluvenou vašim oblíbeným hlasem, víte, jak se krásně usíná za poslechu Martina Stránského? 

Tak co? Už máte aspoň dvě hodiny navíc? :)


Zdroj obrázku: novinky.cz

5 komentářů:

  1. Díky, snad se konečně odhodlám nedočítat knihy z povinnosti :) (,,je to Čapek, toho přece nemůžu odložit!“)

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek :) Já jsem zase taková, že když začnu číst nějakou knížku, která mě nebaví, tak ji nikdy nenechám jen tak. Prostě ji musím přečíst :D A vždy musím číst více knih najednou..

    Naturalium Coconut Body Lotion

    OdpovědětVymazat
  3. Momentálně dělám většinu věcí špatně :D Dokonce čtu knížku, kterou bych nejradši zahodila, ale pořád si musím říkat jak to, že před pár měsíci jsem ji zvládnula přečíst za dva dny, moc se mi líbila a teď ji pořád odkládám? Asi to bude tím, že ji zrovna vydali ve filmovém zpracování, které se mi líbí víc, ale nevím... Teď se jí chci spíš zbavit :D
    Audioknihy si večer pouštím moc ráda :) Zjistila jsem, že je to totiž mnohem příjemnější než usínat u normální knížky a přemáhat se k tomu dočíst kapitolu...

    OdpovědětVymazat
  4. To jsou dobré tipy. Některé používám - třeba čtečku nebo vypnutou televizi, některé nemůžu. Třeba čtení v posteli. Ihned spím a v posteli jsem raději jen se svými myšlenkami. Nejvíc mě ve čtení ale ruší děti... No jo, no. Tady si často kladu otázku, co je moje priorita. Jak kdy :-)
    Na dovolených jsme zavedli čtení nahlas. Jsme všichni spolu a knihu spolu prožíváme. Když nečteme, bavíme se o ni jako o filmu. Co bude dál? A proč bylo tohle takhle? Leto jsme přečetli Sinuheta a bylo to moc fajn. Zajímavé je, že doma tohodle nejsme schopni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, a to čtení nahlas je super tip! :)

      Vymazat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *