4. 11. 2019

LIFESTYLE | Lékárnička první pomoci na špatnou náladu. Máte ji?

Share it Please
Každý z nás míváme občas dny, kdy nejsme zcela ve své kůži. Necítíme se dobře. Nemáme dobrou náladu. Možná je někomu i do breku, nebo má vztek nebo se cítí osamělý, nebo naopak přehlcený lidmi , myšlenkami, prací a povinnostmi.

Nemluvím tady teď o depresi, to je zase na jiné povídání. Ale občas prostě otevřeme ráno oči, a první myšlenka našeho nového dne zní takhle: "Dneska to bude stát za "*@´˘!"

Taky jsem to tak měla. A postupem času jsem si uvědomovala, že nikdo a nic mi nemůže zkazit den nebo dobrou náladu. Všechno je jen o naší mysli.

Zahoďte univerzální návody. Najděte si něco, co bude odrážet vaši osobnost. 

Dlouho jsem přemýšlela nad tím, jak si zpříjemnit život. Možná mi pomůže nějaká pozitivní afirmace. Nebo si sednu a budu meditovat. Ale naopak, vše se zdálo být ještě horší.


Pakliže se řídíte návodem, jaké konkrétní věci máte dělat, např.:

- meditujte deset minut denně
- každý večer si napište šest věcí, za které jste ten den vděční
- každé ráno si poslechněte motivační video, které vás nakopne
- usmějte se, mozek na to odpoví kladně
- a další...

...obvykle vám nic nezafunguje.

Proč?

Protože to není vaše.

Neodráží to vaši osobnost. Odráží to osobnost jiného člověka. Nebudu vám tady vypisovat rozsáhlý seznam krásných a pozitivních věcí, které vám můžou zlepšit den. Doporučím vám jen toto.

Zkuste si najít chvíli pro sebe, kdy budete jen se svými myšlenkami. Ponořte se do sebe a zkuste najít odpověď na otázku, co máte nejraději. Co vám vykouzlí úsměv na tváři. Do čeho se ponoříte tak, že ztratíte pojem o čase a jakmile se zase vrátíte "do reality", cítíte se líp než kdykoliv předtím.

Každý z nás je jedinečný. Někdo miluje hudbu. Někdo zase potřebuje půl hodinu strávit tím, že si přerovná šuplík s ponožkami, taky jsem se s tím setkala! Někdo potřebuje svou knihu a vlastní fantazii. Někdo rád maluje. Někdo si rád dá každý den dobré kafe. Někdo zase partnera, se kterým se pomiluje do totálního vyčerpání!

Najděte si tři takové věci. Zahoďte všechny návody s konkrétními činnostmi.

S konkrétními tipy.

Najděte si tři plusy právě pro vás.

Tři plusy, které budete opakovat každý den.

Nehledě na to, zda máte náladu dobrou nebo špatnou.

Každý den si užijte s vašimi třemi plusy.

KAŽDÝ. DEN.

Jaké jsou mé tři denní plusy? Obecně vzato nejlépe dobíjím baterky samotou. Potřebuju být chvíli sama. Bez mého muže. Mého syna. Miluju hudbu. Což také vede k samotě, jelikož se sluchátky okolí neslyším. A miluju květiny. A cvičení. Mými třemi plusy pro lepší náladu tedy jsou:

+ každý den si poslechnu hudbu
+ každý den strávím nějakou dobu tím, že se věnuji květinám, které mám doma (zaleju, osprchuju, poskytnu péči, kterou potřebují)
+ každý den si zacvičím (byť někdy jen pár minut)

Když máte své tři plusy, o kterých víte, že vám zlepší náladu, máte okamžitý lék na občasný splín nebo smutek. Ovšem jedna důležitá věc ještě stojí za zmínění. Pokud to potřebujete, nenuťte se do dobré nálady. Jsou lidé, kteří občas potřebují ve špatné náladě nějakou dobu strávit.

Ne se v takovém stavu vyžívat.

Ale akceptovat jej.

Strávit nějaký čas se sebou a s vědomím, že to přejde a zase to bude dobrý! No jasně že bude! Ježkovy voči, zase budu mít úsměv na tváři a na všechno vtipnou odpověď! :)

Ale nezapomeňte mít svou "lékarničku první pomoci na špatný den". Uvidíte, jak rádi do ni občas sáhnete. :)

1 komentář:

  1. Díky za rady. Napíšu si všechny body na papír a dám si to na ledničku, abych to měla pořád na očích a budu si ty body každý den plnit a uvidíme, jestli mi to dokáže zahnat moje splíny. Zkouším teď Krupa Kratom , ale nechci ho brát úplně každý den. Chci ho mí jen jako takovou krajní možnost.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *