23. 10. 2015

RECENZE | Jeffery Deaver: Říjnový seznam: krimiromán psaný od konce k začátku.

Share it Please
Deaver, Jeffery. Říjnový seznam: krimiromán psaný od konce k začátku. 1. vyd. Ostrava: Domino, 2015, 353 str. ISBN 978-80-7498-065-7.

* * * * *

Lze to i obráceně. Takhle bych charakterizovala knihu mého nejoblíbenějšího autora vůbec - Jefferyho Deavera. Myslela jsem, že jsem viděla a zažila víc, ale tahle kniha mě naprosto vyvedla z omylu.


Dílo vypadá jako každá jiná krimi. Hlavní hrdince Gabriele McKenziové neznámý muž unese dítě a požaduje po ní výkupné a dokument jménem Říjnový seznam. Gabriela neví, k čemu dokument je, co se v něm nachází, ví jen, že jej musí urychleně najít a předat únosci, jinak bude zle. A v podstatě okolo této základní informace se kniha pořád točí. Samozřejmě do hry vstupuje i muž jménem Daniel, který Gabriele pomáhá. Nejsou v tom však skryté úmysly?

Celá kniha je fenomenální díky Jefferyho boření pravidel v psaní. Základním poznatkem je, že dějová linka postupuje od neděle do pátku (pozpátku). Zpočátku jsem měla velký problém knihu číst, trvalo mi, než jsem si zvykla na tento styl psaní - ještě nikdy jsem se s ním nesetkala. Po nějaké době jsem ale jako každý jiný čtenář prožívala děj, a většinu času trávila s vykulenýma očima nebo ústy dokořán. Tady musím Deaverovi složit poklonu v jedné věci, a sice, jak perfektně a nenápadně umí manipulovat se čtenářem. Myslíte si to, co chce, abyste si mysleli, aby vás potom přesvědčil o něčem jiném. A též jedna skutečnost, která je v knize častá a kterou budete "potkávat" neustále - nic není tak horké, jak vypadá.

Deaver opět nezklamal. S notnou dávkou napětí se čtenář posouvá knihou, ale na samém závěru knihy mám dojem, že každému vytane na mysli ta stejná otázka. Mně osobně se závěru knihy vůbec nechtělo věřit. A k tomu se pojí má lehká kritika. Ten obrat a jeho okolnosti mi přijdou trošku přitažené za vlasy, a chování a plány postav v závěru knihy příliš perfektní. Stejně jsem to viděla u dokonalosti a vytříbených schopností detektiva Lincolna Rhymea v knize Sběratel kostí. To mi lehce vadilo, ale kompenzací byla právě časová linka obrácená naruby, a i přesto tak perfektně vytvořená.

Na knize mi nejvíce přijde přitažlivá ta zdánlivá komplikovanost. Vše nasvědčuje mnoha nevysvětleným skutečnostem, které jsou posléze ujasněny. Čtenář se skrz příběh dozvídá nepochopitelné věci, a za pět nebo deset stran je mu vše buď vyvráceno, nebo potvrzeno. Je pro mě neuvěřitelné, jak perfektně uměl Deaver všechno načasovat tak, aby čtenáře překvapil.

Co ještě musím dodat, je jistá předvídatelnost zhruba od třísté stránky. Deaver nám v jednu chvíli  převrátí tolik pravd i nepravd, že už přestáváte věřit tomu, co je napsáno a už si říkáte, co přesně nakonec bude v knize jinak. Ale stále tomu nechcete uvěřit, stále se podvědomě necháváte manipulovat. Považuji to za jistý pozitivně negativní aspekt knihy.
Ale pochválit musím ty skvělé popisy okolí i emocí. Dokonale jste vtaženi do příběhu. Jak je u Deavera zvykem :).

Knihu nemůžu jinak než doporučit. Jde o velmi zdařilé dílo a kdo je znuděný klasickými krimi, kde je koncept stále stejný, pro toho Říjnový seznam skvělou vzpruhou. Deaver je literární profesionál, který zná své čtenáře lépe, než kterýkoliv jiný člověk svého přítele, což také ukazuje množství jím napsaných knih. Možná si zpočátku budete chvíli zvykat, ale po skončení čtení budete velmi mile překvapeni a šokováni, to vám zaručuji. 


* * * * *


Knihu seženete určitě v každém dobrém knihkupectví, uvedu např. Knihy Dobrovský, knihkupectví NeoLuxor, nebo Kosmas.cz.

Zdroj obrázku: google.com

4 komentáře:

  1. ahoj. Tvoji recenzi jsme si dovolili nasdílet na stránky naší komunity na Facebooku "Recenze knih a audioknih". Pokud budeš mít zájem, můžeš na našich stránkách pravidelně přispívat svými recenzemi, my je pak budeme umisťovat na Timeline stránek a zařazovat do alb podle kategorií. Děkujeme!!! Správce stránek Honza

    OdpovědětVymazat
  2. Už plánuju dlouho si tuto knihu koupit, ale čekám na Vánoce :) Pěkná recenze, jsem ráda že mě stále přesvědčuje že tuto knihu musím mít :)

    OdpovědětVymazat
  3. Michonne: Děkuji, to jsem ráda. :-) Knihu si užiješ :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *