1. 10. 2017

MOTIVACE | Nulová motivace: co si počít?

Share it Please
Jsem velmi disciplinovaný člověk, který splní vše, co si ke splnění zadá. Ovšem někdy se i mně stane, že nemám náladu, nebo jsem unavená, špatně naladěná, absolutně demotivovaná a s nechutí pustit se do jakékoliv práce a touhou sednout si na gauč a sledovat televizi. A potkává to neustále každého z nás. Nicméně prokrastinací bych tento stav nenazvala. Zvolila bych spíše termín "nedostatek inspirace".

V tomto článku vám osvětlím možnosti, které máte v případě "inspiračního okna", kdy víte, že máte a musíte pracovat, ale ne a ne se do povinností pustit.


Motivační videa

Když na mě přijde výše popsaná série příznaků nedostatku inspirace, místo k televizi sedám k YouTube a sleduji dvojí typ videí: motivační videa nebo videa produktivních a úspěšných lidí, kteří mě inspirují. Když slyším nějakého řečníka, kterak dává do své řeči vášeň, zápal, neviditelnou tvrdou pěstí vás praští do zad, vám nezbývá nic jiného než si říct: "Udělám to." Z tohoto soudku mi nejvíce dává toto video:




Druhý typ videí je např. YouTube kanál úžasné ženy Marie Forleo, Erin Henry či Kalyn Nicholson. Zkuste si je vyhledat a pustit si jejich videa, uvidíte, co to s vámi udělá.


Nepřemýšlej a udělej to.

Když se dostanete do stavu, kdy nechcete nic dělat, začnete o tom množství povinností přemýšlet. Začnete vymýšlet strategii, kam jinam ty povinnosti vměstnat, kdy jindy je můžete udělat, případně hledáte adekvátní a racionální popis neproduktivní činnosti, kterou se chystáte udělat. Jak omluvíte koukání na televizi? 
Nepřemýšlejte a prostě se do toho pusťte. Nebo jak již zmiňovala v tomto článku, řiďte se pravidlem tří vteřin. 
Tak nepřemýšlej a dělej!


Obleč se.

A teď nemám na mysli, že chodíte doma nazí. Ale oblečte se tak, jako byste se někam chystali. Do práce, do kanceláře, do kavárny, do restaurace, do knihovny... Všichni máme tendenci se doma oblékat pohodlně nebo zůstat v pyžamu a tato "situace" v nás vyvolává dojem, že máme padla a je čas na relax a pohodlí. Tenhle pocit spolehlivě zaženete tím, že se oblečete, jako byste šli pryč. Já tento způsob praktikuji a věřte mi, že se budete cítit motivovanější, sebevědomější a jistější. 


Úklid pracovní plochy

Binec na stole, binec v mysli. Nedokážu se soustředit, když mám na stole dva hrnky, rozházené tužky, hromadu papírů a pod tím vším krčící se notebook. Než jdu pracovat, ze stolu odklidím vše nepotřebné. Zůstane na něm pouze notebook, psací potřeby, sešit, případně kniha. A hrnek čaje nebo kafe. Nic víc, nic míň. 


Nechte se unést.

Někdy je žádoucí v tom stavu absolutní ztráty motivace zůstat. Když vím, že se mi nic nechce, nic nedělám. A tím myslím opravdu nic. Jen sedím a koukám na televizi. Po pár hodinách mě ale začnou nahlodávat myšlenky, že nic nedělám, že támhle leží obal od čokolády a že téma sociálního vyloučení v sociologii bude určitě zajímavější, než se zdá. 
Takže na pár hodin se ze mě stane "totální povaleč", kdy po pár promrhaných hodinách motivace a chuť něco dělat přijde sama. 


Den volna

Někdy to prostě nejde. Není nálada, není energie, chuť ani vůle. Když víte, že na to fakt nemáte, prostě to zabalte, dejte si ten del volno a slibte si, že následující den vstanete dřív a pustíte se do práce. Ale nesnažte se dohnat to, co jste nestihli. Ve finále si toho totiž naložíte moc a zase vyhoříte. Následující den po dni volna jednoduše udělejte to, co jste měli udělat "včera" a nestresujte se, že kvůli jednomu dni nestíháte. Vždycky přijde okamžik, kdy zjistíte, že vám to jde od ruky, že máte chuť něco dělat i když máte volno bez povinností, vždycky to do sebe všechno zapadne. Nestresujte se proto. Vždyť je přeci fajn. :)


Přeji ať už studentům nebo pracujícím (nebo dokonce "obojetným") hodně sil a trpělivosti. :)

2 komentáře:

  1. S něčím podobným bojuji právě teď. Absolutně nulová chuť cokoliv dělat. I když je to spíše zapříčiněno tím, že se jinak dost přetěžuji, takže si myslím, že je úplně v pořádku udělat si nějaký takový cheat-day a prostě nedělat nic. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Catherine souhlasím. Já si toho naložím vždycky hodně a i když to zvládám, stejně nechuť přijde a většinou si odpustím nějakou práci a nedělám nic. :) Dnešní doba je hrozně orientovaná na výkon ale dnešní doba taky nezahrnuje roboty. Každopádně přeji ti hodně sil! Šálek kávy, na nohy ponožky a kousek štrůdlu, to je můj cheat day :)

      Vymazat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *