30. 7. 2015

KNIHOMOLNÍK | 10 důvodů, proč číst knihy

Share it Please
Tenhle článek jste měli možnost vidět ve video podobě, nicméně po smazání kanálu na YouTube jsem se rozhodla jej přepsat. Takže proč tedy číst knihy?

Rozšíříte si slovní zásobu. 

Jo jo, kdo by o to nestál. Když čtete knihy, zlepší se vám komunikace s lidmi, je kvalitnější, bohatší, rozhodně se naučíte i pravopis (pokud nejde o nějaký pravopisný hnus), a přijdete i na nové výrazy. Což má za následek i vyšší "inteligenční" status. To je fajn ne? :)

Při studijní pauze máte mozek stále v pohotovosti.


Není nic horšího než přijít po dvou měsících volna do školy, a nevědět vůbec nic. Dva měsíce jste mozek nenamáhali, takže rozcvičit jej, dá docela práci. Při čtení knih tohle rozhodně nehrozí, a ještě když čtete nějaké odborné publikace, tak vplujete do nového školního roku/semestru hladce.


Zlepší se vám představivost. 

Když čtete příběh, vytváříte si jej v hlavě. Svět, postavy, prostředí, vůně, sympatie, antipatie... Všechno máte v hlavě, a čert vem toho, kdo řekne, že čtení knih rozhodně nefunguje. Jasně že funguje! A jak! A mnozí mi určitě dáte za pravdu, že u spousty knih si vytváříte šílené představy...

Knihy jsou relax pro duši.

Znáte ten pocit, kdy přijdete v létě domů, vezmete sluneční brýle, opalovací krém, láhev s vodou, plácnete sebou na sluníčko /lehnete si pod Petřín / sednete si do parku, a čtete?
A znáte ten pocit, kdy přijdete v zimě domů, uvaříte si čaj / kakao / kávu / svařák (18+), vezmete si nějakou dobrotu, zalezete pod deku, a čtete?


S knihou vypadáte dobře.

Já osobně, když vidím v metru tu záplavu tabletů, mobilů, mp3 přehrávačů (i můj případ), tak člověk s knihou tam potom vypadá jako anděl mezi čerty.

Vzděláváte se.

Viz bod 2. V každé knize je něco, co vás obohatí. A nemusí jít ani o odbornou literaturu.

Každý si najde tu svou. 

Ať je to blázen, hipster, romantička, sukničkář, maminka nebo student, každý si vybere. Nenajdete na světě člověka, který by si nevybral žádnou knihu z těch milionů, které na světě jsou.

Kniha je super společník.

Na tábor, na večeři, na piknik, k vodě, na dovolenou, na návštěvě u tchyně, v zácpě, v metru, autobuse... Nikdy si nebudete připadat sami. Kniha se automaticky stává vašim kamarádem. Všude je s vámi.

Poznáte osobnosti autorů.

Do každého díla je vložen kus autora. Na co myslel když knihu psal, jak se cítil, jestli to sám prožil, nebo má z něčeho strach... Nejvíce to však vidíte u děl básníků.

Jaká je tvoje oblíbená kniha?

Nevíte, o čem se bavit s kamarádem/na zastávce/před schůzkou v zasedačce? Vezměte si na pomoc knihy! Vyměníte si názory na nějakou novou detektivku, která je totální propadák, oblíbené žánry, a ve finále z vás budou i dobří přátelé.

Vypadáte prostě dobře. 



Tak, suma sumárum, to je asi tak všechno. Napadá vás ještě něco? Šup s tím do komentářů! :)

Andy



Zdroj obrázků: dama.cz, ebookeater.cz

3 komentáře:

  1. Super článek! Já jsem sama knihomolka, jak vyšitá. Bez knížky nedám ani ránu :D

    Haul | July 2015

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím, s každou knihou se člověk vzdělá, ať už jakýmkoli směrem. A já doufám, že knihomolů a čtenářů bude ve vlacích, v autobusech a vlastně všude jen přibývat! :D:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *