14. 9. 2018

KNIHOMOLNÍK | Jak číst knihy

Share it Please
Knihy jsou neodmyslitelnou součástí našich životů. Učíme se a studujeme z nich, jsou vítaným společníkem na cestách nebo v čekárně u doktora a jako dárek nemůžou zklamat.
Zarazil vás titulek? Nedivím se. Co může být na četbě knih tak těžkého nebo komplikovaného, že je k tomu potřeba návod? Toto ovšem není návod, to je vylepšení.

Ono vylepšení se nazývá konspekt. O co jde? Konspekt je shrnutí všeho, co je v knize důležité, co vás zajímá nebo co byste mohli potřebovat (např. v případě studia knihy do školy); velmi laicky řečeno. Nicméně nemyslete si, že jakmile si pořídíte výpisky z knihy, kterou jste přečetli, máte před sebou konspekt. Máte před sebou výtah, kterému musíte podobu konspektu dát, pokud jej chcete.

Právě zpracování knihy do podoby konspektu mě naučilo studium vysoké školy. Člověk přečte za svůj život / rok / měsíc / den spoustu knih a časem zapomene, o čem byly, čím jej uchvátily nebo která moudra jej zaujala. A právě konspekt je skvělým pomocníkem. Nehledě na to, že student si přečte knihu do psychologie o šestistech stranách v průběhu roku a o zkouškovém už neví, o čem se mluví. Jak na konspekt? Úplně jednoduše.



Výhody konspektu


Zmizí nutnost číst knihu opakovaně
Toto se týká hlavně knih naučných, odborné literatury apod. Ocení to především studenti. Kniha zpracovaná ihned do podoby konspektu nám šetří práci právě tím, že to nejdůležitější máme "vytáhnuté" a nemusíme se ke knize vracet. Ušetříte si tak o zkouškovém moře času.


Naučíte se pracovat s literaturou
Knihu umí přečíst každý, ale shrnout ji a porozumět jí, no není to jiná úroveň? Navíc se díky této dovednosti naučíte rychleji filtrovat podstatné od nepodstatného. Jen prolítnete text a už víte, co jsou fakta a důležité pasáže, a co jen omáčka. A to se velmi cení.


K citátům se dostanete snáz
Pokud vás v knize zaujme nějaký citát nebo myšlenka a zapíšete si je, ideálně s číslem stránky, máte ušetřenou práci. To se týká nejen studentů, ale i věčných facebookových přispěvovatelů, kteří jsou s citáty a moudry dobří kamarádi. :)


Nezapomenete, o čem kniha byla
Tuto myšlenku můžeme pojmout dvěma způsoby. Prvním z nich je ten, že ačkoliv po přečtení knihy zapomenete o čem byla, pro její připomenutí stačí vytáhnout onen konspekt. Druhý způsob spočívá ve faktu, že pokud si při čtení děláte výpisky, z hlavy se vám obsah knihy jen tak nedostane, protože informace zpracováváte v podstatě dvakrát. Jednou je přečtete a podruhé si je zapíšete.


Krůček k recenzi
Jakmile se naučíte používat konspekt, do kterého přidáte i vlastní mínění a zhodnocení autora, nejste daleko od toho, abyste začali psát kvalitní recenze. Článek týkající se detailů psaní recenzí najdete na této stránce.


Plné soustředění
Když si při četbě knihy pořizujete výpisky nebo si zapisujete zajímavé myšlenky, udržíte si plné soustředění.



Pravidla psaní konspektu

Konspekt je literární útvar stejně jako např. referát či rešerše. I tady je dobré se naučit jeho pravidla, jestli se mu opravdu chcete věnovat. Pokud totiž studujete a konspekt budete muset zpracovat v rámci nějaké práce, budete mít náskok ve znalostech jeho zásad. Tady ovšem zmíním, že na každé škole učitel vyžaduje jiný způsob zpracování konspektu, byť ctí jeho základní pravidla.

• je jedno, zda bude konspekt celistvým textem nebo stručnými body
• bibliografické údaje jsou vhodné, ne-li přímo nutné (název, rok vydání, autor, místo vydání) - což se mimochodem týká i recenze :)
• pokud konspekt obsahuje citát, píšeme číslo stránky, na které se nachází a ideálně jej píšeme v uvozovkách
• konspekt by neměl být dlouhý, jde přeci jen o jakési "shrnutí"; pokud je text celistvý, členíme na odstavce
• v konspektu je potřeba rozlišit vlastní mínění a názory od těch autorových
• výpisky pořízené během čtení projdeme a podrobíme je kritickému oku
• kniha o sto stránkách by měla mít zhruba tři stránky konspektu



U mě vypadá čtení tak, že mám kromě knihy při ruce i papír a tužku a jakmile vidím důležitou informaci, zajímavou myšlenku nebo citát, zapisuju si je. Počáteční zapisování vypadá nějak takhle:


Pomalu to člověk nepřečte, je to psáno neuspořádaně, tak, jak se prokousávám knihou. Poté zápisky projdu, uspořádám, ještě jednou profiltruju (někdy se vám v jeden moment zdá informace důležitá a pak zjistíte, že je nepodstatná) a přepíšu.

Samozřejmě abyste si zapamatovali obsah knihy, zajímavé citáty, momenty apod., ale nechcete tomu věnovat takovou péči, není nutné držet se pravidel konspektu pokud nechcete, prostě si udělejte výpisky a máte hotovo. Ale musím říct, že když se vám nasbírá šanon plný úhledně uložených listů konspektů, které mají všechny stejnou podobu a pravidla, je úžasné jimi listovat a číst si v nich. A to nemluvím o přínosech psaní konspektu, které jste četli výše :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *