11. 9. 2018

LIFESTYLE | 17+1 tipů, jak ušetřit peníze

Share it Please
Zřejmě jsem se tady na blogu ještě nezmínila, ale čekám miminko. Respektive, každou chvíli se má narodit. Do odchodu na mateřskou jsem chodila do práce a studovala, než jsem studium přerušila, abych se mohla plně věnovat mateřství. K tomuto dodám, že až opět nastoupím na studium, můžete se těšit na články týkající se time managementu, pokud máte miminko, články pro studující maminky a spoustu dalšího. :)

Dnešní článek ovšem věnuji tématu šetření peněz. Jinak se bude finančně chovat student, kterému dávají peníze rodiče, jinak ten, který pracuje a platí poplatky za byt (včetně nájmu). Já osobně jsem (do jisté doby) pracující student. Na plný úvazek, a platím, i když žiju s partnerem. Nebudu do toho míchat fakt, že já mám i výdaje spojené s miminkem.



Jak tedy ušetřit?

Stanovte si týdenní rozpočet

Ne měsíční, ale týdenní. Když víte, kolik peněz máte k dispozici na celý měsíc, rozpočtěte si je na týdny a každý týden nepřekročte vámi stanovený limit.


Pošlete peníze jinam

Ještě než si stanovíte rozpočet, uložte si libovolnou částku mimo váš účet, na šetření, a chovejte se tak, jako by ona částka nebyla ani nebyla k dispozici. Já si posílám vybranou částku na úplně jiný účet, ke kterému nemám ani kartu a na tyto peníze nesahám. Jen v nejnutnějších případech.


Vařit, vařit, vařit

Je to zdravější, paradoxně rychlejší a levnější. Věřte mi. Prokupovala jsem dost obědů.


Učebnice z druhé ruky

Ne všechny knihy do školy jsou nutně zanedbané, pokud jsou z druhé ruky. A to nemluvím o fajn bonusu v podobě různých poznámek po předchozím majiteli. Facebookových skupin je dost a bazary taky fungují. Vyvěste poptávku měsíc před začátkem semestru nebo se poohlédněte hned na konci toho předešlého, studenti se knih rádi zbavují právě tehdy. 


Ne kávě a alkoholu

Já chápu, že takto se zkouškové zvládá líp, ale není lepší si doma zalít mleté kafe (a to kafe v sáčku vám vydrží dlouho; obchůdek Oxalis má úžasnou kávu), pořádně osladit, hodit do toho vanilkovou zmrzlinu a na to hromadu šlehačky a uklidnit se levněji? A alkohol? Zdravý v množství, které studenti vypijou, není. A když už chcete pít, tak až budete mít po zkouškách a za odměnu. A chcete-li energii, hroznový cukr je levná a bezvadná volba!


Na nákup jednou týdně

Máte perfektně vychytaný rozvrh času na učení, volný čas, spánek, sport. Tak proč taky nepřemýšlet u vaření a nákupů? Naplánujte si jídlo na týden (jedno jídlo uvařte klidně na tři dny) a v rámci tohoto plánu a své týdenní útraty jděte na nákup. 


Všude zásadně s ISIC kartou

Slev je na ni hromada. Víc netřeba. 


Platební kartu schovat!

O hotovost se budete starat s větší péčí, než když kartu jen přiložíte a najednou nevíte, kam vám zase zmizely peníze.


Pište si své příjmy a výdaje

Na Google play je spousta aplikací na evidenci financí, bude to pro vás pohodlnější. :)


Jedny narozeniny, jeden dárek

Netřeba obdarovávat jako na Vánoce. :)


Nekrmte banky

Mějte účet v takové bance, kde nebudete platit poplatky za vedení účtu nebo dokonce za převod peněz.

Nákupy bez emocí

Než si koupíte něco, co vás uchvátí, odejděte odtamtud rychle pryč a nechte tuto myšlenku uzrát přes noc. Pakliže i druhý den budete padat nadšením, tak si to kupte. Pokud to ztratilo na atraktivitě, v klidu danou věc v obchodě nechte. 


Na nákup s nákupním seznamem

Bloudění mezi regály nikdy nedopadá nákupem potřebných věcí. 


Cigarety a voda

Kouříte? Přestaňte. Pijete slazení limonády, pivo, colu? Přestaňte. Kupte pár citronů a vymačkejte je do vody. 


Udělejte knihám radost

Nenechte je ležet v Levných knihách, antikvariátech, knihovnách... Půjčte si je, kupte je levně, ale dělejte jim společnost. :)


Uklízejte ekonomicky

Pokud patříte k lidem, kterým pořádek není cizí, tak vyměňte čistící prostředky za ocet, citron a jedlou sodu. Ušetříte a ještě přispějete k lepšímu životnímu prostředí.



Vybírejte velké bankovky

Máte v peněžence dva tisíce korun v pětistovkových bankovkách. Taková pětistovka se prodejci dá do rukou mnohem snáz než bankovka dvoutisícová. 


Žádné bláznění pro miminko

Poslední tip je pro studující (i nestudující) maminky. Žádné bezhlavé nákupy. Od každého druhu oblečků stačí pět kusů, nebesa skutečně nejsou potřeba, chůvička se dá skvěle nahradit mobilní aplikací, flašku na krmení skutečně nepotřebujete, kojící podprda stačí jedna, jinak sportovní, vlhčené ubrousky fuj, kupte si radši Perlan, a plenek kupte dvě balení různých značek, než zjistíte, co miminku sedí. Jednu značku zjistíte v porodnici, kde dostanete pár kousků, a další dvě máte u sebe vy. A hlavně, oblečky se dají koupit na bazarech po desítkách kusů za "pidipeníze". A kočárek nemusí mít navigaci, abyste za něj musela dát bezmála dvacet tisíc. Stačí hledat a přemýšlet. :)


27 tisíc za jeden rok

A na závěr vás pošlu na stránku časopisu Forbes. Konkrétně se dostanete na článek týkající se roční výzvy, jak ušetřit více než 27 000 korun za jeden rok. Najdete tam i praktickou tabulku a začnete s naprosto bezbolestnou částkou, pouhými dvaceti korunami. Výzvu si přečtěte tady. :)



Výše uvedené tipy nemají vést k asketickému způsobu života. Dnešní doba je plná radostí a člověk si má dělat radost. Výše uvedené tipy mají spíš vést k přemýšlení nebo inspirovat k tomu, zda aspoň jednu věc nezměnit. I jedna věc se totiž počítá! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám za každý názor, připomínku či nápad :)

Čtete nejraději

Rozbor literárních děl (nejen) k maturitě - návod

V tomto článku bych Vám ráda poradila, jak rozebrat literární dílo (pokud tedy se rozhodnete pro rozbor sami) správně a tak, abyste u ústní ...

Díky za návštěvu!


TOPlist

Kontakt

Název

E-mail *

Vzkaz *